Sunday, September 29, 2013

လိုင္စင္ရ အသံတိတ္ လူသတ္သမားမ်ား


“အသားမႈန္႔ေတြက အခ်ဳိမႈန္႔ထက္ ပိုဆိုးတယ္”

တစ္ဆင့္စကား တစ္ဆင့္နားျဖင့္ ၾကားရေသာ စကားေၾကာင့္ အိမ္ေထာင္ရွင္မ ေဒၚတင္တင္ေဌး ေၾကာက္လန္႔ စိတ္ အေတာ္ႀကီးမားသြားသည္။

ယင္းေၾကာင့္ လက္ရွိသုံးစြဲေနေသာ အသားမႈန္႔မ်ား၊ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ား ေနရာတြင္ မည္သည့္ ဟင္းခတ္ပစၥည္း အစားထိုး ရမည္ကို ေဒၚတင္တင္ေဌး တစ္ေယာက္ စဥ္းစားၾကည့္ေသာ္လည္း အေျဖမထြက္ခဲ့ေခ်။

အစားအစာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္ ေၾကာ္ေလွာ္ရာတြင္ သုံးစြဲေနေသာ အသားမႈန္႔မ်ားတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ား၏ ပါဝင္ပစၥည္းအတိုင္းသာ ပါဝင္ေၾကာင္း၊ အထူးသျဖင့္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔မ်ားသည္ အခ်ဳိအရသာ ရရွိရန္ အသုံးျပဳေသာ္လည္း ယင္းတို႔၏ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားသည္ အငန္ဓာတ္သာ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ေရရွည္စားသုံးမည္ ဆိုပါက က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ႏိုင္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး တာဝန္ရွိသူမ်ားႏွင့္ ေဆးပညာရွင္ အသိုင္းအဝိုင္းက ေျပာၾကားထားသည္။

ေန႔စဥ္ အစားအစာမ်ားတြင္ မပါမျဖစ္ သုံးစြဲေနေသာ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကို ၁၉၀၈ ခုႏွစ္တြင္ ဂ်ပန္လူမ်ဳိး Mr.KikunaeIkeda က စတင္တီထြင္ခဲ့ရာ ပထမဆုံး အခ်ဳိမႈန္႔ကို ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင့္မ်ား၏ အစြမ္းသတၱိကို အေျခခံကာ ထုတ္လုပ္ခဲ့သည္။

ယင္းေနာက္ အာဂ်ီႏိုမိုတို အမည္ျဖင့္ ကမာၻေက်ာ္ ဟင္းခတ္ပစၥည္း အခ်ဳိမႈန္႔ တစ္မ်ဳိးကို ေအာင္ျမင္ေအာင္ ထုတ္လုပ္လာႏိုင္ခဲ့သည္။ အခ်ဳိမႈန္႔၏ ေအာင္ျမင္မႈသည္ ၁၉၅၉ ခုႏွစ္တြင္ အေမရိကန္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး အဖြဲ႕ႀကီး၏ အသိအမွတ္ျပဳမႈကို ရရွိလာသည္။

သို႔ေသာ္ ၂၀၀၀ ျပည့္လြန္ႏွစ္မ်ားတြင္မူ အခ်ဳိမႈန္႔၏ ဆိုးက်ဳိးမ်ား သိသိသာသာ ေပၚေပါက္လာခဲ့သျဖင့္ ကမာၻ႔ႏိုင္ငံႀကီး အမ်ားစုကလည္း အခ်ဳိမႈန္႔ ေရာင္းခ် တင္သြင္းခြင့္မ်ားကို တရားဝင္ ပိတ္ပင္လာၿပီး အခ်ဳိမႈန္႔ သုံးစြဲမည့္ေနရာတြင္ အသားမႈန္႔မ်ား ဝင္ေရာက္လာသည္။

အခ်ိန္ကာလ အတန္ၾကာကတည္းက အခ်ဳိမႈန္႔ သံုးစြဲေနခဲ့ရာမွ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ျပည္ထဲေရးဝန္ႀကီးဌာနက ၂၀၀၀ ျပည့္ႏွစ္ ဝန္းက်င္တြင္ ယင္းအခ်ဳိ႕မႈန္႔မ်ား တင္သြင္းခြင့္ စတင္ပိတ္ပင္ခဲ့ၿပီး ယခုႏွစ္ပိုင္းတြင္မွ တရားဝင္ တင္သြင္းခြင့္ ျပဳခဲ့ရာ လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ျပည္ပမွ အထူးသျဖင့္ ထိုင္းႏိုင္ငံမွ အခ်ဳိမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔မ်ားသာမက ျပည္တြင္းထုတ္ အသားမႈန္႔မ်ားလည္း အိမ္ရွင္မတိုင္း၏ မီးဖိုခန္းတြင္ ေနရာယူလ်က္ ရွိသည္။

အခ်ဳိမႈန္႔အႏၲရာယ္ကို သိရွိၿပီးေနာက္ အစားထိုးသံုးႏုိင္သည့္ အသားမႈန္႔မ်ားေၾကာင့္ လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ အသားမႈန္႔ သုံးစြဲသူ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အခ်ဳိမႈန္႔ သုံးစြဲသူမ်ားထက္ ပိုမ်ားေနလိမ့္မည္ ျဖစ္သည္။ အသားမႈန္႔၏ က်န္းမာေရး ဆိုးက်ဳိးမ်ားသည္ အခ်ဳိမႈန္႔၏ ဆိုးက်ဳိးအတိုင္း ျဖစ္လာမည္ကိုမူ စားသုံးသူမ်ား က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ မသိၾကေသးေခ်။

လူ႔က်န္းမာေရးအတြက္ တိတ္တဆိတ္ အႏၲရာယ္ေပးေနေသာ အခ်ဳိမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔မ်ားသည္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အတြင္းသို႔ ေန႔စဥ္ ဝင္ေရာက္ေနၿပီး ေန႔စဥ္ စားသုံးေနသည့္ အစားအစာတိုင္းတြင္ ေနရာယူႀကီးစိုးလ်က္ ရွိသည္။

ေရရွည္ သုံးစြဲလာေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ ျပႆနာကို အသားမႈန္႔ အႏၲရာယ္ထက္ ပိုမိုရင္ဆိုင္ေနရသည္မွာ အသားမႈန္႔ထက္ ေစ်းႏႈန္းသက္သာေသာ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကို စားေသာက္ဆိုင္ အမ်ားစုတြင္ အသုံးျပဳ ေနျခင္းျဖစ္ၿပီး ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး က႑အတြက္ စိန္ေခၚမႈႀကီး တစ္ရပ္လည္း ျဖစ္ေနသည္။

အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရးဌာန၏ တရားဝင္ ခြင့္ျပဳခ်က္ လိုင္စင္ႏွင့္ ေရာင္းခ်ေနေသာ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ား ရွိေသာ္လည္း တရားမဝင္ သြင္းယူလာေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ အႏၲရာယ္က ရွိေနေသးသည္။
တရားမဝင္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားတြင္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံရွိ အေသးစား တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ လုပ္ငန္းတို႔မွ အခ်ဳိမႈန္႔ တံဆိပ္ အတုမ်ား ျပဳလုပ္ကာ တင္သြင္းမႈမ်ား ရွိသည့္အျပင္ တံဆိပ္မပါေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ အိတ္ႀကီးမ်ား ျဖင့္လည္း ဝင္ေရာက္လ်က္ ရွိေၾကာင္း ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ရွိ ေစ်းဆိုင္မ်ားထံမွ စုံစမ္းသိရွိရသည္။

၂၀၁၂ ခုႏွစ္ ႏိုဝင္ဘာလ ၂၀ ရက္မွ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ဇန္နဝါရီလ ၁၆ ရက္ေန႔အထိ ကာလအတြင္း ထိုင္း-ျမန္မာနယ္စပ္မွ အခ်ဳိမႈန္႔ တန္ခ်ိန္ ၄၀ နီးပါး တရားဝင္ တင္သြင္းခဲ့ဖူးေၾကာင္း၊ တစ္ဖက္တြင္လည္း အဆိုပါ ႏွစ္လအတြင္း တရားမဝင္ သြင္းလာေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ တန္ခ်ိန္ ၁၀ ခန္႔ ဖမ္းဆီးထားၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာန နယ္စပ္ကုန္သြယ္ေရး ဦးစီးဌာနထံမွ စုံစမ္းသိရွိရသည္။

ယင္းပမာဏသည္ အခ်ဳိမႈန္႔ ပမာဏသာျဖစ္ၿပီး တရားဝင္ ျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္းခ်ေနသည့္ အသားမႈန္႔၏ ပမာဏကို ထည့္သြင္းထားျခင္း မရွိေသးေခ်။ ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ လူဦးေရသန္း ၆၀ ေက်ာ္တြင္ လြယ္လင့္တကူ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ေသာ အခ်ဳိမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔မ်ား၏ အႏၲရာယ္ကို သိလ်က္ႏွင့္ တိုးဝင္ေနၾကရသူ အမ်ားအျပား ရွိေနသည္။
“အခုအခ်ဳိမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔ အစားထိုး ရႊန္းတိုးတိုးကို သၾကားနဲ႔ တြဲသုံးတယ္။ က်န္တာေတြလည္း မသုံးရဲဘူး” ဟု အသက္ ၄၀ ေက်ာ္အရြယ္ အိမ္ရွင္မတစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။ ယင္းမွာ ျပည္တြင္းထုတ္ အသားမႈန္႔တစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။

အသားမႈန္႔ ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ႏုိင္ငံႏွင့္ လုပ္ငန္းရွင္အေပၚ မူတည္၍ ကြဲျပား ျခားနားသလုိ အသားမႈန္႔ အေရာင္အဆင္းလည္း ကြဲျပားျခားနားေၾကာင္း၊ ယင္းေၾကာင့္ ျပည္တြင္းထုတ္ အသားမႈန္႔ အမ်ားစုသည္ အျဖဴေရာင္ အဆင္းရွိၿပီး ထိုင္းႏိုင္ငံဘက္မွ ဝင္ေရာက္လာေသာ အသားမႈန္႔မ်ားႏွင့္ ကြဲျပားေၾကာင္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနမွ ဒုတိယညႊန္ၾကားေရးမွဴးက ရွင္းျပသည္။

အစားအစာမ်ားတြင္ အခ်ဳိ႕မႈန္႔ႏွင့္ အသားမႈန္႔မ်ားအစား ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္အခ်ဳိ၊ သၾကားႏွင့္ ဆန္မွထုတ္ေသာ ဟင္းခတ္အရည္ တစ္မ်ဳိးတို႔ကို အသုံးျပဳ

No comments:

Post a Comment